Ce sa facem si, mai ales, ce sa nu facem in caz de cutremur

Posted by

Cutremurele sunt evenimente naturale devastatoare, iar pregatirea inainte de a se intampla este cheia supravietuirii si minimizarii daunelor. In acest articol, vom oferi cateva sfaturi cu privire la ce trebuie si ce nu trebuie sa facem in caz de cutremur.

Ce sa facem in caz de cutremur:

Gasiti un loc sigur: In cazul in care va aflati intr-o cladire, trebuie sa incercati sa gasiti un loc sigur, cum ar fi sub o masa sau o banca, si sa va asezati sub ea. Daca nu puteti gasi un astfel de loc, stati departe de ferestre si usi, care pot fi periculoase in timpul unui cutremur.

Opriti-va si ghemuiti-va: Daca nu puteti ajunge la un loc sigur, cel mai bine este sa va opriti și sa va ghemuti. Puneti mainile deasupra capului. Acest lucru va ajuta la protejarea de obiecte care cad sau de sticla care se sparge.

Stati la distanta de cladiri si obiecte mari: In cazul in care va aflati in aer liber, incearcati sa stati departe de cladiri si obiecte mari care ar putea sa cada. De asemenea, incercati sa evitati podetele sau podurile, deoarece acestea pot fi extrem de periculoase in timpul unui cutremur.

Ramaneti calm si stati pe loc: Incercati sa ramaneti calmi si sa nu faceti miscari bruste. Daca va aflati intr-un vehicul, opriti-l cat mai repede posibil si ramaneti in interiorul lui.

Ce nu trebuie sa faceti in caz de cutremur:

Nu fugiti: In timpul unui cutremur, nu trebuie sa fugti. Daca incercati sa fugiti, s-ar putea sa va impiedicati sau sa va loviti de obiecte care cad.

Nu folositi liftul: Daca va aflati in preajma unui lift in timpul unui cutremur, nu incercati sa-l folositi. In schimb, incercati sa ajungeti la nivelul solului cat mai repede posibil daca sunteti deja in el.

Nu va adapostiti sub usa de intrare: Acesta este un mit foarte comun, dar nu este sigur. Usile de intrare nu ofera o protectie adecvata in timpul unui cutremur si ar putea sa se miste și sa va raneasca.

Nu lasati lumanari aprinse: Daca exista o cadere de energie in timpul unui cutremur, este posibil sa recurgeti la lumanari. Cu toate acestea, nu lasati lumanarile aprinse dupa ce se termina cutremurul, deoarece acestea pot cauza incendii in cazul in care exista scurgeri de gaze sau alte probleme legate de electricitate.

Nu mergeti la exterior imediat: In timp ce poate parea logic sa iesiti imediat la exterior dupa un cutremur, acest lucru poate fi extrem de periculos. Este posibil sa existe obiecte care cad sau sa existe structuri care sunt instabile dupa cutremur, astfel incat sa ramaneti intr-un loc sigur pana cand autoritatile va spun ca este sigur sa plecati.

Nu folositi telefonul mobil: In timpul unui cutremur, reteaua de telefonie mobila poate fi suprasolicitata, astfel incat sa nu puteti realiza apeluri. In plus, daca sunteti intr-o cladire care se clatina, exista riscul sa va raniti daca incercati sa va deplasati pentru a gasi un semnal.

In concluzie, pregatirea inainte de un cutremur si cunoasterea a ceea ce trebuie si nu trebuie sa facem in timpul unui cutremur pot face diferenta in ceea ce priveste siguranta si supravietuirea. Asigurati-va ca aveti un plan de urgenta si o trusa de prim ajutor la indemana si pastrati-va calmul in timpul unui cutremur. Urmati sfaturile autoritatilor si fiti atenti la informatiile despre situatia de urgenta pentru a va proteja pe voi si pe cei din jur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *